Către pagina principală
INFORMATIZARE

 • Începutul procesului de informatizare s-a făcut în anul 1996, prin instalarea programului CDS-ISIS pe o rețea de calculatoare sub sistem de operare Windows 95.
 • Pachetul de programe CDS-ISIS a fost difuzat în regim "free" de UNESCO. A fost utilizat de Biblioteca Județeană C. Sturdza la completarea unui catalog computerizat ce cuprinde aproape 50.000 de înregistrări.
 • Sarcina de completare a catalogului a revenit Biroului Dezvoltare, evidență și completare a colecțiilor.
 • Din 1998, rețeaua de calculatoare s-a extins considerabil. S-a trecut la suport de rețea Novell IntraNetware for Small Business. A fost instalat un server de rețea SCSI, care a fost ulterior up-gradat.
 • În anul 2000 am configurat bazele de date Articole din publicații periodice și Fond documentar și de patrimoniu. Aceste Baze de date cuprind în prezent, fiecare aproximativ 4000, respectiv 2500 de înregistrări.
 • Inițiativa de selecție și extragere a bazei de date a fondului de carte de artă s-a concretizat în anul 2002. Apoi am pregătit suportul necesar pentru completarea Bazei de date specifice secției de artă (materiale audio-video).
 • În anul 2003 s-au realizat: conexiuni la Internet pentru cititori, pe trei stații de lucru, achiziția unor stații de lucru performante - dotate cu procesor Pentium III , 500 MHz, 128 MB RAM (care au devenit : Server Linux, Server Internet, Calculator Contabilitate și 1 stație pentru Biroul Catalogare). S-au organizat cursuri de utilizare a calculatorului.
 • A fost schimbat suportul de rețea pentru a fi adecvat funcționării optime a programului TINLIB - suport Linux - și s-a realizat conversia bazelor de date create în ISIS în sistem TINLIB. Se deruleaza in prezent un program de verificari si completari ale bazei de date.
 • Serviciile pe care le oferă publicului compartimentul Informatizare sunt :
 • 1. Prin compartimentul Cataloage generale, căutări în Catalogul electronic al bibliotecii, baza de date Carte.
  2. Prin Sala de lectură Periodice, accesarea bazei de date LexEpert, care este permanent actualizată cu datele primite săptămînal de la furnizorul de program. Trebuie remarcată calitatea ecepțională a programului LexExpert, ce permite căutări de tip hipertext (cu legături multiple între documente), ce oferă un real suport utilizatorilor acestui program.
  3. Prin aceeași Sală de lectură periodice, prin Sala de lectură carte și Secția de împrumut pentru copii, acces la rețeaua Internet, pe cîte o stație de lucru.
  4. Asistență tehnică pentru buna desfășurare a activităților informatizate din bibliotecă.

  PROIECTUL CATALOG COLECTIV JUDETEAN BACAU
  Scopul declarat al proiectului este de a crea o retea judeteana de informare bibliografica. Catalogul colectiv judetean (CCJ) va ingloba cataloagele colectiilor mai multor biblioteci din judet. Baza de date se va afla pe un server gazduit de Biblioteca Judeteana.
  Grupul tinta se compune din biblioteci orasenesti si comunale. Proiectul este cofinantat de firma IME Romania care va contibui cu softuri in valoare de aprox. 234 mil. lei.
  In etapa actuala s-au instalat programe TINLIB la bibliotecile din : Comanesti, Lipova, Tg. Ocna, Moinesti.
  Aceste Biblioteci sunt in faza de constituire a cataloagelor electronice proprii prin introducerea datelor in TINLIB.
  Alti parteneri implicati in proiect : Biblioteca Muzeului de Istorie, Bibliotca Muzeului de Stiinte ale Naturii si Biblioteca Universitatii "G. Bacovia".

Către pagina principală