Spre pagina principală
REPERE ISTORICE  
Biblioteca
BIBLIOTECA JUDETEANA C. STURDZA BACĂU
- repere istorice -

Preocupari pentru înfiintarea unei biblioteci publice în Bacau au existat înca din prima decada a secolului al XIX-lea, dar ideea a putut fi materializata abia în anul 1893, de o societate, Cultura. Aceasta avea prevazut în statutul sau: Înfiintarea unei biblioteci publice, care sa cuprinda carti didactice, literare, stiintifice etc., sediul societatei va fi în localu Primariei urbei Bacau, unde va fi asezata biblioteca, fondul (…) pentru întemeierea si sporirea bibliotecii se va alimenta: din cotisatiile membrilor onorifici, fondatori si adherenti, precum si din donatiile si subventiile ce societatea va primi de la: Consiliul comunei Bacau, comunile rurale, consiliul judetean si de la toti cei cari vor bine voi a veni în ajutorul societatii prin daruri în bani, carti etc., fondurile banesti ale societatii se vor afecta (…) 1/4 la sporirea fondului bibliotecei.
Pentru a impulsiona organizarea bibliotecii, membrii Consiliului de administratie al Societatii Cultura au facut donatii de carti. Cea mai importanta donatie (de 948 de volume, evaluate la 4000 mii lei) a fost cea a primarului Gheorghe Sturdza, fiul beizadelei Costache Sturdza si nepot al domnitorului Ionita Sandu Sturdza. Într-o cerere adresata Primariei, acesta îsi explica gestul astfel: “Voind a onora memoria parintelui meu, Beizade C. Sturdza, n-o pot face mai bine decât conformându-me ideilor sale cari l’au condus în toata existenta lui, ca oamenii fiind solidari, trebuie sa se ajute între ei pentru a pute duce nevoile vietii si a se ridica acolo unde omul trebuie sa tinteasca, la binele moral; vin a oferi Bibliotecii Publice din acest oras Bacau fondu cartilor ce posed, ca cei cari nu stiu sa poata învata, iar cei care stiu ceva, sa se poata perfectiona; cu aceasta conditie ca acel fond sa poarte numele Beizade C. Sturdza.
Cu aceste volume, fondul de carte al primei biblioteci publice din Bacau se apropia de 2000.
Deschiderea oficiala a avut loc pe 27 iunie 1893, ora 3. La inaugurare (anuntata celor mai influente ziare ale vremii) au participat toate oficialitatile judetului si orasului, numerosi cetateni.
Biblioteca functiona în localul Primariei (sediul de azi al Bibliotecii Judetene) - prima referire la aceasta cladire o face Costache Radu în Bacaul de la 1850-1900, mentionând existenta acesteia în 1850.
În mai 1911 cartile din fondul Beizadea Costache Sturza au fost transferate bibliotecii Liceului Principele Ferdinand - Gheorghe Sturdza îi daruise, în 1908, un important fond de carte (aprox. 1500 volume). Cartile au ramas în biblioteca liceului (care a functionat si ca biblioteca publica) pâna în anul 1960, când au fost transferate Bibliotecii Regionale.

În 1967, cu prilejul sarbatoririi centenarului liceului (devenit Liceul George Bacovia), 350 de carti din acel fond i-au fost returnate.
În 1919 a luat fiinta biblioteca societatii culturale Casa de Sfat si Citire Vasile Alecsandri care a preluat odata cu fondul de carte ramas în biblioteca de la Primarie si functiile unei biblioteci publice. De atunci dateaza si primul regulament de organizare si functionare a unei biblioteci publice bacauane.
În anul 1929 citim în presa vremii (Bacaul din 3 iunie): biblioteca este una din cele mai frumoase din localitate si conducatorii cercului au satisfactia de a vedea odata cu cresterea numarului de volume si cresterea numarului cititorilor.
În septembrie 1932 Cercul Cultural Vasile Alecsandri a fuzionat cu Ateneul Popular I. L. Caragiale, luând nastere Ateneul Popular Vasile Alecsandri. Sediul acestuia ca si al bibliotecii publice era Palatul Ateneului comunal.
La 18 mai 1950 a avut loc inaugurarea Bibliotecii Publice a Comitetului Provizoriu Orasenesc Bacau, organizata în doua camere închiriate ale unui imobil, cu un fond de 3140 volume, din care 2500 volume proveneau de la fostele biblioteci ce functionasera în Bacau si 640 erau procurate din productia editoriala a anilor 1948-1950.
La sfârsitul anului 1950 biblioteca a fost trecuta în subordinea organului de stat regional sub denumirea de Biblioteca Centrala Regionala Bacau.
În mai 1960 biblioteca s-a mutat în actualul sediu, devenind proprietara cladirii.
În februarie 1968, în urma reorganizarii administrativ-teritoriale, biblioteca a trecut în subordine municipala devenind Biblioteca Municipala Bacau, iar în martie 1974, în subordine judeteana, devenind Biblioteca Judeteana Bacau.
În iunie 1993 biblioteca a sarbatorit un secol de lectura publica gazduind o suita de manifestari culturale printre care si editarea unei carti privind istoricul institutiei: Biblioteca Publica din Bacau. Centenar 1893 - 1993 de Marilena Donea, Ioan-Lazar Paraschiv si Radu Stoian. Volumul, (care a si stat la baza întocmirii acestui material), rod al unei aprofundate investigatii de arhiva, ne convinge ca denumirea pe care Biblioteca Judeteana a primit-o, Costache Sturdza, este cea mai îndreptatita. 
Spre pagina principală